ads

Sunday, July 10, 2011

cotton soft japanese cheese cake

assalamualaikum,
bertemu lg dlm rancangan masak memasak.eh,blog ni dh jd blog masakan la lately,hehehe... entry kali ni lak adalah request drpd kakak tersayang,kaksu yg otai masak memasak,tp dia tetap rendah diri meminta resepi daripada saya yg br setahun jagung dlm arena masakan(fuh,ayat aku ke tu?;P).hasil drpada tayangan kat fb,ramai gak eh yg mintak resepi,hehehe... ok,tanpa lengahkn masa,jom kita jengok resepi itu;




bahan2 A;
250gm cream cheese
50gm butter
100ml susu cair/segar
6biji kuning telur
1sb jus lemon
1/4 st garam
60 gm tepung kek/super fine flour
20gm tepung jagung

B
140gm gula halus
1/4 st cream of tar tar
6 putih telur

cara2;
1.cairkan cream cheese+butter+susu smpi cair n sebati.(kalu ikut resepi asal dr Rima dia pakai teknik double boil,tp saya pakai api perlahan,bila agak2 dh panas saya cepat2 angkat dr api n trus kacau smpi cair).biar sejuk.
2.masukkan tepung kek+tpg jagung+kuning telur,garam+jus lemon ke dlm adunan cream cheese td.
3.dalam mangkuk lain,pukul telur+cream of tartar smpi foamy.kemudian masukkan gulu skit2 n trus pukul(guna kelajuan tggi) smpi bertanduk
4.masukkan 1/3 drpd adunan meringue td kedlm adunan cream cheese,pukul pakai hand whisk je smpi sebati.
5.kemudian masukkan no 4 kedalam mangkuk yg berisi belen adunan meringue td.pukul secara hand whisk gak,smpi sebati.
6.tuang adunan ke dlm loyang yg telah dilapik kertas minyak(rima pakai spring foam 8').
7.bakar dlm oven yg dh dipanaskn pd suhu 160 deg selama 1 jam dgn kaedah bain marie(water bath).




ini adalah hasil dr cubaan yg pertama.eh,2nd la,sbb yg 1st dlu xjd,hehehe....




ni lak yg br2 ni je bakar,smggu skali wat kek ni,hahaha... ketagih+seronok sbb kek menjadi,sedap lak tu,hihihi....tp actually bkn perfect,sbb atasnya hangit,hehehe...
saya pernah terbaca petua kalu xnk bg permukaan atas hangit blh letakkan aluminium foil,so sapa2 nk try bleh la,saya malas ritu,hehehe...


utk topping sama ja ngn entry light ciskek tu,just tambah gratted cis je.guna cheddar cis tau.';P
update utk topping;


1/2 cream cheese yg 250gm tu(tatura/philadelphia)


1/2 cawan susu pekat manis


keju cheddar secukupnya (1buku tu bleh pakai byk kali)


cara2;


campurkan cream cheese n susu pekat manis n pukul ngn mixer smpi sebati.


sapukan campuran cream cheese ke atas kek.


parutkan cheddar cheese atas kek.



kali ni nyer topping xder stoberi kat atas,sbb nya;


















ini budak setiap kali bukak fridge dia ambik satu stoberi,sama gak ngn ayah dia.dh la stoberi yg mahal lak tu,yg besar2 tu,xmasam.




ok la,harap resepi ni dpt membantu kaksu n yg lain2.sekian,salam.


p/s;kan ada nmpk cam belang2 skit tu ka,yg tu saya bahagi dua adunan,satu adunan tu saya tambahkn coffee emulco.cara nk dptkn corak tu mcm entry lpas2,tp kali ni mls so wat corat belang besar,cepat abis skit,hehe

2 comments:

  1. sedapnya cheese cake tu...lama dah tak buat,..memang terbaik:)

    ReplyDelete
  2. zareen & strawberry sam2 kiut! i like..! ;P

    ReplyDelete