Monday, September 19, 2011

bercuti ke phuket part 2

assalamualaikum wbt...
ok kita sambung crita percutian ke phuket.
sampai2 airport,kitorg diserbu oleh agen2 pelancongan,tp kitorg dh book awal2 dh resort.so ada satu masalah je la,transport ke resort.so kitorg decide utk sewa kete je.sehari 1000 baht,duit kita lbih kurg rm100 la.cam pricey gak la kan,padahal bknnya musim cuit skolah ka apa ka.tp xpe la.bkn slalu pn,+malas nk pikir lg dh.masa kat airport tp gak,ada agen pelancongan yg menawarkn pakej pek pulau2,including phi phi island,james bond island,naik cruise lg.sorg 1300 baht,menarik mmg menarik tp memandangkan ada si kecil sorg ni,so terpaksala pendam dlu hasrat tu.xberani lg la bw dia naik cruise tu,takut kang dia histeria lak nk terjun berenang dlm laut,huhuhu xsanggup.xpa,insyaallah next2 time,kalu panjang umo n murah rezeki,mana tau sampai lg ke phuket,bleh p pulau2 lak,amin...time tu zareen dh besar skit dh,hehehe...



lupa nk bgtau,kitorg sewa keta jazz,br lg jazz tu.nk sewa keta xperlukn lesen antarabangsa,just lesen biasa je.minyak xpayah tuang lg coz owner tu dh bg full tank,dgn syarat time pulangkn kena bg sama full mcmana dia bg.

time nk cari resort,mmg mencabar la.sesat barat la,map pn xbegitu membantu la.2jam lbih gak la br smpi resort.nk tnya org local,kebayakannya xreti speaking.tp akhirnya jumpa gak la.resort kitorg agak ceruk skit kedudukannya.dah la jalan kat patong tu ngeri2(bg aku la).jln kecik ya hamat,pastu parking xtau mcmana.tp xpe,seb baik dh jumpa gak resort.smpi2 resort,rehat sekejap n then mandi.pastu apa lg,tido la.penat tau,dr kul 4 pg,phewwww....
tp tdo xlama,dlm stgh jam je.sbb lapar la,hehehe...so pencarian bermula.
sblm2 ni kitorg dh study dh kedai2 makanan halal,satu yg paling dpt feedback adalah kusuma seafood.so kitorg pn drive la sndri cari kusuma seafood tu.dipendekkan crita,round pnya round,xjmpa gak.so decide parking kete,n naik tut tut suh dorg je bawakkan.tp xsemua driver tut tut tau mana restoran tu.


naik tut tut kena 200baht,padahal dkt je dlm 10-15 minit je.tp xpe,sok2 bleh g sndri je.


akhirnya sampai.ownernya bleh ckp melayu,ada pelat2 kelantan skit.lpas sembang2 ngn ownernya,br la tau dia dr yala.



seafood suma segar2.tu lobster tu,dh lama ngidam,alhamdulillah dpt gak rasa.


teh ais dia mmg maveles.n satu perkara yg unik adalah dorg akan letak bunga orkid kat setiap minuman,makanan.

lobster masak butter,smpi sekarang asyik tringat2 lg,phewww....








tomyam+kerabu mangga,dua2 kick,slurpppp....



udang tempura mmg sedap la,pendek kata suma sedap la.yg telur dadar tu percuma tuan kedai tu bg.n lpas abih mkn dia akan bg buah tembikai sbg pencuci mulut.

zareen pn mkn sama ngn kitorg,aku suap dia mkn lobster tu,tp dia mkn mcm xdak apa persaan pn.dia suap la apa pn,suma dia bedal.


restoran kusuma ni dpn ngn bank ni.siam commercial bank.kedai ni bukak ptg,xsure kul brapa start.siang mmg xdak kedai ni,sbb jd tmpt parking.



to be contd...

salam.

1 comment: