ads

Friday, May 13, 2011

telur dinoso aka apam dot dot

assalamualaikum wbt.
kali ni entry pasal masak memasak.
kejadian berlaku 2-3 hari lepas,mcmana ntah tetiba dtg aura rajin nk wat apam dot dot.
actually dh lama aku tringin nk wat(bkn tringin nk mkn),kebetulan mlm tu aku g tesco,tringat nk beli loyang bulat2 n piping bag, n paper cup.mmg niat nk try wat apam dot dot ni tp xtau lg bila,so just beli brg2 dlu la kononnya.then cari ovallete,mmg xde gak la.ni dh masuk 2 tesco aku cari ovallete,so kali ni hampa lg.
on de way nk balik umah,aku suh abgnas singgah family store yg dkt umah,tp abgnas xnk singgah,katanya dh tutup sbb dh kul 10pm lbih dh pn.dia suh tgk kat kedai runcit je.dipendekkan crita,dpt la ovallete tu,pnya la cari jauh,padahal kat kedai runcit kat umah aku pn ada la.so makin berkobar2 la nk try resepi ni.resepi ni awal2 aku dh salin dlm buku,senang nk tgk bila nk wat.
so smpi umah,simpn brg2,smyg sesiap.so apa lg,trus mulakn projek la.tgk bahan2,alamak susu sejat xdakla,huhuhu...so hampa lg,tp smgt pnya pasal dtg la idea utk replacekn susu sejat tu ngn susu biasa je(susu tpg dutch lady bancuh ngn air),jd ke tak lain kira,hahaha...
dipendekkan crita,inilah hasilnya;

actually aku wat dua kaler,biru n merah.tp yg merah tu kaler nya xterang sgt,so xnmpk sgt la dot2nya.ni je la yg agak melepasi sirim n finas,hahaha...
bahan2nya;
3biji telur
275gm tpg gandum
220 gm gula halus
150gm susu sejat
3 st baking powder
1 st ovallete
pewarna biru,merah etc
filling choc/blueberry etc (me pakai choc filling)
plastic bag@piping bag(utk wat dot dot)
loyang bulat
paper cup(size utk wat almond london tu)

cara-cara;
1.masukkan semua bahan2 n pukul pada kelajuan maksimum selama 6-8minit.
2.Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian utk diwarnakn.
3.Masukkan adunan ke dlm paper cup,separuh je than letak filling kesukaan.(me letak sesiap paper cup tu dlm loyang bulat)
4.Kendian masukkan adunan smpi 3/4 paper cup td.dot dotkn.
5.kukuskn selama 15-20 minit.

utk choc filling lak;
250 ml susu sejat
180ml air suam
125gm gula halus
60 gm butter
60 gm serbuk koko
40 gm tpg jagung
1 st esen vanilla

cara2;
1.Campur susu,koko,air suam,tpg jagung n kacau spi larut.
2.Tapiskn ke dlm bekas berisi gula n kacau diatas api perlahan
3.Kacau smpi pekat,masukkn butter n esen vanilla.
4.kacau sebati,matikn api n sejukkn.

*kena letak paper cup dlm loyang bulat coz nnt bentuknya jd cantik bulat je.
*time nk kukus tu aku letak aluminium foil utk elakkan wap air menitik.coz masa memula kukus tu,apam yg kat bahagian tepi kena wap air n jd xcantik,huhuhu....
*aluminium foil tu ke pastikan bentuknya curve skit,mcm mangkuk utk bg ruang pada apam tu tu mengembang.
*utk filling,ada gak mmbe yg guna kaya je,so kalu malas nk wat bleh beli kaya je,hehehe...
*terima kasih pada suami kerana memahami n memberi kerjasama dgn menjaga zareen(yg kejap2 dtg jengok dapur nk wat spot cek,dlm kabinet suma dia nk wat spot cek,huhuhu)
*resepi apam dot2 diambik dr my resepi kut
*resepi choc filling ambik dr dapur kaknor ,(akak mintak izin try n share kat sini ye ;)
pada yg tringin nk try,silakan n gud luck

ps;lpas ni nk try wat bw balik kg utk kenduri akikah zareen,insyaallah...

4 comments:

  1. waahhhh!!! meare leh cube neh.. nk wat kaler merah dot kunin' baru cam teloq dinasour T-Rex!!hohoho

    ReplyDelete
  2. ct;mea wat entry ni special utk ct,try la hehehe...tp b4 wat,ukur dlu loyang tu muat masuk periuk kukus ke tak(mcm kek oren ritu;P)

    ReplyDelete
  3. eemmm mesti x muat neh.. periuk pengukus kami kecik comeii jer..xyah guna loyang ler ler..hihihi btw tq sudi tulih resepi.^^

    ReplyDelete